Onderzoek: waardoor kan ze niet goed lezen?
Ik zocht contact met de ouders van Lisa, we hadden een intakegesprek en keken of het klikte. Klikte? Ja! Ik vind het belangrijk dat kinderen zich bij mij op hun gemak voelen. Een traject voor dyslexie of andere leesmoeilijkheden is al pittig genoeg.
Daarna onderzocht ik de mogelijke oorzaken van leesproblemen bij Lisa. Verschillende dingen vielen me op. Zo zag ik een motorische achterstand, van een b maakte Lisa vaak een d en ze haalde links en rechts soms door elkaar. Ook viel op dat ze tijdens lezen en schrijven dicht naar haar werk toeboog. Dat betekende dat het leesprobleem misschien ook te maken had met haar ogen.

Aan de slag: leesmoeilijkheden oplossen
Ik maakte een plan van aanpak en we gingen aan de slag. In 5 maanden tijd deed Lisa allerlei motorische oefeningen. Van Lire-kaarten en Meskeren tot letters kleien, touwtjespringen, djembéspelen en samen tekenen. Ook oefenden we met automatiseren van woordstukken.
Net als in elk van mijn trajecten, combineerden we ritme, taal en beweging. Waarom? Om zoveel mogelijk verschillende hersengebieden te gebruiken. Zo ontstaan nieuwe verbindingen die nodig zijn om goed te lezen.
Resultaat: zelfverzekerder én 2 leesniveaus omhoog
Lisa had plezier in het traject en oefende elke dag. En wat veranderde ze! Ze was blij, voelde zich zelfverzekerder en haar leesniveau was flink omhoog gegaan: van E3 naar E5, eind groep 5. Een paar weken nadat we het traject hadden afgerond, kreeg ik opnieuw een mail van haar ouders: ‘Lisa haar lezen is echt veel beter geworden en ze is helemaal klaar om in groep 6 te starten!’