Lisa ging 2 leesniveaus omhoog

‘Lisa zit in groep 5, maar haar leesniveau blijft steken op E3, het eind van groep 3’, mailden de ouders van Lisa (9 jaar). ‘We zien steeds meer frustratie bij haar: ze houdt van lezen, is heel leergierig en deed groep 4 twee keer, maar het lukt niet om vooruit te gaan. Een vergoedde dyslexiebehandeling hielp alleen haar spelling verbeteren. We willen er graag achter komen wat de oorzaak is en wat Lisa kan helpen, want we gunnen haar zo dat lezen beter gaat!’

Onderzoek: waardoor kan ze niet goed lezen?

Ik zocht contact met de ouders van Lisa, we hadden een intakegesprek en keken of het klikte. Klikte? Ja! Ik vind het belangrijk dat kinderen zich bij mij op hun gemak voelen. Een traject voor dyslexie of andere leesmoeilijkheden is al pittig genoeg.

Daarna onderzocht ik de mogelijke oorzaken van leesproblemen bij Lisa. Verschillende dingen vielen me op. Zo zag ik een motorische achterstand, van een b maakte Lisa vaak een d en ze haalde links en rechts soms door elkaar. Ook viel op dat ze tijdens lezen en schrijven dicht naar haar werk toeboog. Dat betekende dat het leesprobleem misschien ook te maken had met haar ogen.

Aan de slag: leesmoeilijkheden oplossen

Ik maakte een plan van aanpak en we gingen aan de slag. In 5 maanden tijd deed Lisa allerlei motorische oefeningen. Van Lire-kaarten en Meskeren tot letters kleien, touwtjespringen, djembéspelen en samen tekenen. Ook oefenden we met automatiseren van woordstukken.

Net als in elk van mijn trajecten, combineerden we ritme, taal en beweging. Waarom? Om zoveel mogelijk verschillende hersengebieden te gebruiken. Zo ontstaan nieuwe verbindingen die nodig zijn om goed te lezen.

Resultaat: zelfverzekerder én 2 leesniveaus omhoog

Lisa had plezier in het traject en oefende elke dag. En wat veranderde ze! Ze was blij, voelde zich zelfverzekerder en haar leesniveau was flink omhoog gegaan: van E3 naar E5, eind groep 5. Een paar weken nadat we het traject hadden afgerond, kreeg ik opnieuw een mail van haar ouders: ‘Lisa haar lezen is echt veel beter geworden en ze is helemaal klaar om in groep 6 te starten!’

Ontdek waardoor jouw kind niet goed kan lezen

Hoe zou het zijn om de werkelijke oorzaak van de leesachterstand bij jouw kind op te lossen? Ik kan helpen Bel of mail me, om gelijk te starten, of vrijblijvend kennis te maken.